E- GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

 

10-01-2023

 

SÜLEYMAN DEMİREL ANAOKULU

 E-GÜVENLİKPOLİTİKASI

 

E-GÜVENLİKPOLİTİKASI

OkulGüvenlikPolitikalarıhızlagelişti,çünküpaydaşlarbugüninterneteokulbinasındançokçeşitlişekillerdeerişebilirler.Günümüzdeyaşamımızınbirparçasıolarakhepimizteknolojilerle yaşıyoruz. Çocuklarımızın dijital teknolojilerle elde ettikleri fırsatları en iyi nasılkullanacaklarını bildiklerinden emin olmak için, artık bunları nasıl kullanacaklarını bilmeli veanlayabilmeliyiz. İnternet, sosyalhayatın birparçasıolarak hayatımızabirçokfaydalarveyenilikler getirmiştir. Getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra, internetin bilinçsiz kullanımıbireysel ve toplumsal hayatayöneliktehditlerde barındırmaktadır. Evde,okulda arkadaşlarınızlaya da yalnız kaldığınız yerlerde mümkün olan en güvenli ortamlarda bilinçli şekilde internetkullanılmalıdır.Eğitimciler,veliler,medyavediğertümilgilikişilertarafındanözellikleçocukların,gençlerin,vatandaşların hakve ihtiyaçlarının korunmasıiçin ortaksorumlulukgerektirmektedir. Süleyman Demirel Anaokulu olarak; çocuklarımızındahabilinçlivegüvenliinternetkullanıcıolmalarınınyanındaailelerinibilinçlendirmeçalışmalarınıdaönemsiyoruz.Bukonudabilinçlendirmeiçinokulumuzdakitümöğretmenlerimizlearaştırmalarveçalışmalaryaparakgüvenliinternetpolitikasıoluşturduk.Bunagöreokulumuzdae-güvenliğisağlamakiçinMilliEğitimBakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanılması ile ilgili 2017/12 no'lu genelgesine uygunplanlama ve uygulamalar yapılmaktadır. İnternetin güvenli kullanımı konusundafarkındalıkoluşturmaya öncülük etmesi için kurulan INSAFE bugün Avrupa'da Güvenli İnternet Merkezininkoordinasyonunu oluşturan bir ağdır. Bu kapsamda her yıl Şubat ayında Güvenli İnternet Günü2004 yılından bu yana düzenlenmekte ve kutlanmaktadır. Dünyada kutlanan ve Türkiye'de BilgiTeknolojileri ve İletişimi Kurumu (BTK) koordinasyonunda düzenlenen ''Güvenli İnternet Günü"çeşitli faaliyetlerleheryılŞubatayındaokulumuzdadakutlanmaktadır.

 

 

E-GÜVENLİKPOLİTİKAMIZ

 

Teknoloji, çocuklar için imkânlar ve fırsatlar sunuyor. Çocuklar da İnternetin sağladığı buimkân ve fırsatlara kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyor. Dijital teknolojinin sağladığı buimkânların yanı sıra çocuğun ruhsal, zihinsel ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması hafifealınmamasıgerekenbir gerçekliktir.Çocuğuinternetortamındantamamenuzaktutmakoldukçazordur.

          Çocuklarıninternetintehditvetehlikelerinekarşıkendilerinikoruyabilmeleriiçinbilgilendirmekbilinç kazandırmakönemlidir.Busebepleözellikleküçükyaştanitibarenokullarda e-güvenlik politikası uygulanması önemlidir. Süleyman DemirelAnaokuluokul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarındankoruyabilmekiçingerekliçalışmalaryapıyoruz.

 

 

OkulumuzdaeTwinningeğitimportalındayürütülenprojelerileailelerimizindenetiminde bilgisayar, tablet ya da telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesisağlanmaktadır. Okulöncesi çağındaki çocuklara bilinç kazandırmak ancak aile katılımları ileolur. Bu projelerimizle birlikte her ay yapılan etkinliklerle hem ailelere hem de çocuklarımızagüvenli internet hakkında bilinç ve farkındalık kazandırılmaktadır. Ayrıca eTwinning projeleriileçocuklarıninternetbaşındasaatlercevakitgeçirmeleriniönlemekadınaailekatılımlıetkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler sayesinde anne ve babalar çocukları ile daha kalitelivakitgeçirmeimkânıbulmaktadırlar.

 

GÜVENLİİNTERNETKULLANIMIKURALLARI

          Emniyet,okuldakiheröğretmeninsorumluluğunualırken,OkulunGüvenliİnternetPolitikasınınuygulanması,incelenmesiveuygulanmasındansorumlubirliderkişiyesahip olması gerekir. Okulumuzun, Güvenli İnternet Koordinatörü Müdür Yardımcısı Sara KUTLU'dur.OkulunGüvenliİnternetPolitikasınınuygulanmasındansorumludur.

Okulun Güvenli İnternet Politikası, Öğretmen, Personel öğrenci ve velilerin güvenliğiokulun itibarı ve geleceği ile ilgili dijital gelişmelere ve yeni trendlere ayak uydurmalıdır.Okula Güvenli İnternet Politikasında atıfta bulunulan yasalar, Politikanın neleri kapsadığınailişkinbrifinglersırasında,örnek,uygundavranış,bilgipaylaşımıveyayasadışıimgelergibi,diğerleriarasındaatıfyapılmasınaihtiyaçduyulmaktadır.

OkulunGüvenliİnternetPolitikası,öğrencilerinçevrimiçiteknolojilerinsağlıklıkullanılması konusundaki bilincini teşvik ederken, güvenli İnternet alanlarında sağlam vetutarlı olmalıdır. Okulun Güvenli İnternet Politikası, AUP ile ve okuldaki güvenlikle ilgilidiğer politikalarla (örn. Çocukların korunması, anti-sosyal davranış veya zorbalığa karşıkorunma) uyumludur Paydaş katılımı önemlidir. Politikanın oluşturulmasında tüm paydaşlarıdahil edilmiştir. Öğretmen öğrenci, personel, veliler ve daha geniş topluluk mensupları. Bu,tüm grupların politikanın belirli bölümleri üzerinde mülkiyet sahibi olmasına ve bu gruplarauymaolasılıklarınınartmasını sağlamayayardımcı olmaktadır.

          Okulun Güvenli İnternet politikası, açık ve nettir, teknik olmayan dilde anlaşılması kolay vetümpersonelinveöğrencilerinonlardannelerbeklendiğinibileceklerişekildeaçıkveanlaşılırdır.

 

 

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

 

          Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir. Türkçe Dil Etkinlikleri, Matematik Etkinlikleri, Fen ve Doğa Etkinlikleri, Müzik, Oyun ve diğer etkinliklerde tablet ve telefonlar pedagojik eğitim aracı olarak kullanılmaktadır.

          Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır. MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

OKULUMUZDAFOTOĞRAFYADAVİDEOÇEKİMİVEYAYINLANMASI

Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesindeöğrencifotoğraflarınınokulresmîwebsitesi,okuldergisi,gazete,eTwinningportalıvb.okultanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanmasıiçin) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir. Okul idaresitarafından görevli kılınanlarharicindeki kişilertarafından ve öğrenci velilerinin bilmekistediklerietkinlikveprogramlardışındakizamanlarda,okulveokulbahçesisınırlarıiçerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencininfotoğrafvevideosunuçekmekistemesi durumundadageçerlidir.

 

Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancakokulunresmîwebadresindevesanalortamlarında,ilgiliöğrencivelisinintalepveyazılıonayıile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolaryayınlanmaz.

Velisitarafındanfotoğrafvevideogörüntülerininçekilipyayınlanmasınaonayverilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerinekesinlikleyerverilmez.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

 

             Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları (. Cep telefonlarının varlığı yıkıcı olabilir ve aldatma ve zorbalık gibi yıkıcı davranışlara neden olsa da, bulundukları yer ve kullanım hakkında sıkı bir politika yürürlükte olduğu sürece, sınıfta proaktif ve yaratıcı bir şekilde kullanıldığında benzeri görülmemiş fırsatlar sunabilirler.) ancak ders saatleri içinde öğretmen, personel ve stajyerlerin cep telefonlarını acil durumlar dışında kullanmamaları tebliğ edilmiştir.

            Okul politikanız, Öğretmenler, Personel ve Stajyer öğrenciler tarafından cep telefonlarının taşınması ve kullanılması ile ilgili kuralları içerir; bunun okul boyunca sürekli uygulanmasını sağlamaktayız. Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında, dijital teknolojilerin sınıfta nasıl kullanılabileceği ve kullanılamayacağına ilişkin tedbirler alınmıştır.

 

 

 

VELİLEREE-GÜVENLİKLEİLGİLİBİLGİLENDİRME

 

            Okulumuzda, belirli aralıklarla velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirmeçalışmalarıyapmaktayız.Bununlailgiliolarakokulumuzdayapılanvelitoplantılarındagündemmaddelerinealınmaktaveokulwebsayfasındanbilgilendirmeyazılarıpaylaşılmaktadır.

 

 

OKULPERSONELİNİNEGÜVENLİKİLEİLGİLİEĞİTİMİ

 

Personelin tümüne; profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımıkonusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerdesağlanmaktadır. Çevrimiçi güvenlik(e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmiolarak sağlanır, tartışılır ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilir. Okulpersonelininhepsi,davranışlarınınokuldakirolüveitibarınıetkileyebileceğininfarkındadır.

Personel,İnternettrafiğininizlenebileceğinivetekbirkullanıcıyakadarizlenebileceğinin farkındadır. Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi veprofesyoneldavranışgereklidir.

 

 

OKULUMUZDAGÜVENLİİNTERNETGÜNÜ

 

Okulumuzdaheryıl'GüvenliİnternetGünü"çeşitlifaaliyetlerleŞubatayındakutlanmaktadır. Okul öğretmenlerimiz eTwinning portalında da etkinlikler planlamaktadır.Ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılmaktadır. Hafta boyuncaseminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanmaktadır. E-safety okulun tüm personelininsorumluluğundadır.(gig.org.tr)- Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmisayfası ileveliveöğrencileretanıtılmaktadır.

 

 

 

GÖZDENGEÇİRME

Bu dokümanı gözden geçirme ve güncelleştirme sorumluluğu Süleyman DemirelAnaokuluE-GüvenlikEkibineaittir.Yapılandeğişiklikvegüncellemelerİdareonayıylayayınlanır.GözdengeçirmeheryılHaziranayındayapılır.

DahaGüvenliİnternetMerkezi(gim.org.tr)-SaferInternetCenter'ınresmisayfası.http://guvenlinet.org.tr/tr,

Güvenli Web (guvenliweb.org.tr)- çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı,GüvenliÇocuk(guvenlicocuk.org.tr)-13yaşındanküçükçocuklariçinoyunveeğlenceportalı,

İhbarWeb(ihbarweb.org.tr)-yasadışıiçerikiçintelefonhattı,

İnternet BTK (internet.btk.gov.tr)- İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı,SID Page (gig.org.tr)- Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası,veli veöğrencilere tanıtılmış buralardakieğiticiebeveynve öğrencibilgilendiricivideoları,sunularıizlenmiştir. Okulumuzda çeşitli web2 araçları kullanılarak sunular hazırlanmış, afişler vepanolarhazırlanmıştır.

http://guvenlinet.org.tr/tr/sayfasmdanbilgiamaçlıfaydalanılmıştır.

 

E-GÜVENLİKKOMİSYONU

 

                OkulMüdürü–Ayşe ÖZÇOBAN                                                       OkulÖncesiÖğretmeni:Rahime KAFES

                MüdürYardımcısı-Sara KUTLU                                                     RehberlikÖğretmeni–Esra Betül GÜRCÜLER

 

 

 

 

 10-01-2023

 

 

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi